Een ruim terras met grote tegels

Wanneer je van plan bent een nieuw terras te (laten) leggen zal je voor verschillende keuzes komen te staan.

Maat is van belang

De maat van de tegels is daar een belangrijke van want het zal je verbazen hoeveel maten er aangeboden worden. De maat van stevige terras tegels is mede afhankelijk van het materiaal van de tegels. Niet elk materiaal tegel is te verkrijgen in veel verschillende maten en dit heeft mede met de kwaliteit van de tegel te maken. Grofweg kun je zeggen dat de standaardmaat van een terrastegel ligt op 30 bij 30 centimeter. Daar tussen liggen alle maten tot ongeveer terrastegels van 100 bij 100 centimeter.

Het voordeel van grote tegels is dat je terras er een stuk ruimer door zal uitzien, bijvoorbeeld met een paar openslaande terrasdeuren geeft dit een erg ruimtelijk effect in uw tuin!

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van verschillende formaten tegels op één terras. Wanneer dit wel zodanig gelegd is dat het één geheel vormt, spreken we van een wildverband. Een andere optie is om gebruik te maken van een tegel met een natuurlijke vorm. Ze zijn dus niet rechthoekig of vierkant te noemen maar kunnen elke vorm hebben. Deze tegels noemen we flagstones en het is een opgave deze zo te leggen dat het één geheel vormt. Het resultaat is echter zeer de moeite waard.

De dikte van de terrastegel kan ook nogal eens variëren. Hierbij wordt er mede gekeken naar het gebruik van het terras. Wanneer het intensief gebruikt wordt en het bestand moet zijn tegen zware gewichten is het verstandig te kiezen voor een wat dikkere tegel. Het verschilt ook sterk per materiaal wat de tegel kan hebben qua gewicht. De kwaliteit van de tegel speelt hierbij uiteraard een grote rol.