Volkswagen een terugblik

Volkswagen is het belangrijkste automerk van de Volkswagen Group, waaronder onder anderen ook Audi, Seat, Skoda en Porsche vallen. De Volkswagen Golf en de Volkswagen Kever staan in de top 5 van de meest verkochte auto’s ter wereld.

Geschiedenis van het merk Volkswagen

Professor Ferdinand Porsche, een Oostenrijkse auto-ingenier, probeerde al sinds 1922 een goedkope auto op de markt te krijgen. Het duurde tot 1934 voordat Adolf Hitler hem de opdracht gaf om een “Kraft durch Freude” model te ontwikkelen. Dit model moest de automobiliteit van het volk verbeteren door een maximaal prijskaartje van 900 Reichsmark. Deze Volkswagen moest minimaal 100 km/u rijden en worden aangedreven door een luchtgekoelde motor met een verbruik van maximaal 7 liter per 100 km. Er moest plaats zijn voor 2 volwassenen en een kind, of voor 3 soldaten met mitrailleur. Hij had vanaf 1932 al enkele modellen ontworpen, die herkenbaar zijn als de voorloper van de Volkswagen Kever. Drie geteste prototypes slaagde erin om zonder problemen tijd 50.000 kilometer te rijden binnen een periode van 70 dagen. Op bevel van Hitler bouwde zijn “Arbeitsfront” een nieuwe fabriek in de omgeving van Fallersleben. Een nieuwe stad, hier in het midden van Duitsland, zou plaats moeten bieden aan de fabrieksarbeiders en hun gezinnen. De naam van deze stad: Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben, afgekort KdF-stadt. De naam is na de oorlog veranderd in Wolfsburg, waarmee de stad onlosmakend is verbonden met automobiliteit.

Volkswagen een terugblik in modellen

Vanaf 1948 bouwde de fabriek alleen nog maar de Kever (type 1) en een nieuw ontworpen bestelbusje (type 2). Het 1 miljoenste exemplaar rolde in 1955 van de lopende band. In dat jaar start carrosseriebouwer Karmann met de productie van de “poor man’s Porsche”, de Karmann Ghia op het chassis en met de motor van een Kever. In 1960 kwam Audi het bezit van de Volkswagen Group. Pas in 1967 kwam de opvolger van de originele Kever op de markt. (1500/1600 type 3), gevolgd door de 411/412/type 4 in 1969. In 1973 lag het totale productieaantal boven de 16 miljoen exemplaren, meer dan de roemruchte T-Ford.
Vanaf 1974 is de Volkswagen Golf verkrijgbaar. Voorzien van een watergekoelde motor is het model al generaties lang enorm populair. Ook de Polo, Passat en Scirocco waren commercieel gezien succesvol. Vanaf 1987 stopte de productie van de Kever in Duitsland. Landen als Mexico en Brazilië bleef het model wel produceren. De New Beatle, een model uit 1998, was minder succesvol dan gehoopt. Ook de Fox en de Lupo verkochten minder massaal. Wel succesvol is de kleine SUV Tiguan en de grote SUV Touareq. Vandaag de dag is de Volkswagen Group een grote speler op het gebied van automobiliteit, met 49 fabrieken in 3 continenten. Ook de luxe merken Bugatti, Bentley en Lamborghini zijn onderdeel van het concern, net als de vrachtwagens van Scania.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Kennisdelen.org), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.