Rolsteiger kopen? Houdt deze tips in uw achterhoofd

Rolsteigers voor woningbouw. Foto: S.v.d. Ent
Rolsteigers voor woningbouw. Foto: S.v.d. Ent

Een rolsteiger kopen, het klinkt eenvoudig… maar toch kan de weg er naar toe een flinke ontdekkingsreis zijn. Uiteraard heeft u uw eigen wensen, maar is er ook nog heel veel mogelijk waarvan u het bestaan misschien niet eens wist. In deze blog nemen we u mee in ‘steigerland’ en geven we een aantal tips voor het samenstellen van uw steiger.

Rolsteiger kopen, of toch huren?

Een rolsteiger kopen is een kostbare investering waar goed over nagedacht moet worden. In de praktijk zien we steeds meer dat men voor de aankoop van dit product over gaat, in plaats van huren. Als u als professional veelal op hoogte werkzaam bent dan kan de aanschaf van een steiger financieel al snel uit. Niet alleen krijgt u bijvoorbeeld uw investeringsaftrek terug en bespaart u de huurkosten, maar ook heeft dan uw eigen stellage die nooit meer gereserveerd en opgehaald hoeft te worden bij de verhuurder.

Kies de juiste afmetingen bij het kopen van een rolsteiger

Bij het kopen van een rolsteiger moet u goed nadenken over de afmetingen. Op welke hoogte bent u bijvoorbeeld veelal werkzaam? Wilt u met de onderdelen twee steigers naast elkaar opbouwen? Wilt u extra werkoppervlakte, of dient de stellage vaak door smalle ruimtes te manoeuvreren?

  • Werkhoogte: Wat houdt dit nu eigenlijk in? De werkhoogte is de platformhoogte + 2 meter. Want er wordt altijd vanuit gegaan dat u ook met uw handen boven uw hoofd kan werken. Dus stel dat u een steiger wenst van 10 meter werkhoogte, dan ligt het platform op 8 meter hoogte.
  • Platformlengte: de term zegt het eigenlijk al. Met deze lengte bepaalt u hoe lang het platform, en dus uw bewegingsvrijheid, moet zijn. Er is keuze uit drie verschillende varianten: 1.90, 2.50 en 3.05 meter. (Tip: 2.50 meter is de meest gekozen lengte).
  • Breedte van het opbouwframe: ook de breedte van het opbouwframe bepaalt hoeveel bewegingsvrijheid u heeft. Ook hier is keuze uit drie verschillende varianten: 1.35, 0.90 en 0.75 meter. De 0.90 en 0.75 zijn uitermate geschikt als u vaak in smalle ruimtes moet werken.
    De 1.35 meter is de meest gekozen uitvoering, omdat deze het meest stabiele is en het meeste werkoppervlakte genereert.

Rolsteiger kopen voor professioneel gebruik

Een rolsteiger kopen voor professioneel gebruik? Dan adviseren wij u om rekening te houden met de gestelde ARBO bepalingen. In het A-blad rolsteigers is namelijk vastgelegd dat wanneer u voortaan een steiger betreedt, opbouwt, of afbreekt u rondom voorzien moet zijn van heupleuningen. Deze voorloopleuning dient u vooraf te plaatsen, voordat u de steigervloer betreedt. Deze werkwijze is veiliger, bouwt sneller op en maakt de stellage uiteindelijk ook stabieler. Tip: indien u altijd aan de gevel werkt, dan heeft u deze leuningen alleen maar aan de buitenzijde nodig. Dus niet aan de gevelkant (max 15 cm), dit bespaart veel kosten.

Het keuren van een rolsteiger

Wanneer u uiteindelijk besloten heeft om tot de aankoop over te gaan van een steiger bent u er nog niet. Waar de factuurdatum geldt als eerste keuring, dient u zelf ook het steigermateriaal kritisch te bekijken, iedere keer voordat u het gaat gebruiken. De wetgever zegt hier ook iets over: ‘keuring moet plaats vinden, minimaal eenmaal per jaar’. U kunt hiervoor een keurmeester inhuren, maar u mag het ook zelf doen. Het is van belang dat u altijd alles goed vastlegt in een dossier.

Rolsteiger kopen: laat u goed adviseren

Bij het kopen van een rolsteiger is het altijd raadzaam om u te laten adviseren door een partij die verstand van zaken heeft. Want het is nu eenmaal een kostbare investering die u niet snel opnieuw wilt doen. Een partij die goed aangeschreven staat is www.laddersenrolsteigers.nl, zij kunnen u verder helpen bij uw aanvraag en verkopen alleen steigers van topmerken.