Kansen pakken met direct mail

Home  /   Kansen pakken met direct mail

Hoewel de stroom fysieke post de afgelopen jaren flink is geslonken, blijft direct mail nog altijd een effectieve vorm van marketing. Bovendien zorgen de minder volle brievenbussen bij bedrijven en particulieren ervoor dat jouw poststuk meer opvalt en wordt de kans dat je boodschap wordt gelezen groter.

Maar succes komt niet aanwaaien, dat geldt ook bij direct mail. Wanneer je een mailing gaat versturen, is het belangrijk dat je over een aantal zaken goed nadenkt. Doe je dat niet, dan is de kans op succes klein. In dit artikel bespreken we daarom een aantal aandachtspunten die je in je achterhoofd kunt houden als je met direct mailing aan de slag gaat.

Bepaal het doel van de direct mail campagne

Voordat je een mailing gaat vormgeven, is het belangrijk om het doel van je campagne vast te stellen. Is dat bijvoorbeeld om je naamsbekendheid te vergroten, zoals restaurants dat vaak doen door menukaarten te verspreiden? Of heb je gedurende een bepaalde periode een actie voor een specifiek product waar je de verkoop met x procent wilt verhogen? Wil je een verhuizing van je bedrijf bekendmaken en je relaties uitnodigen om het nieuwe pand te bezoeken? Kortom, stel vast wat het doel van de campagne is.

Bepaal je doelgroep

Naast het bepalen van het doel van je campagne, is het belangrijk dat je de doelgroep helder definieert. Door de doelgroep vast te stellen, kun je de boodschap en eventuele aanbieding daarop afstemmen. Zo neemt de kans op een goed resultaat toe.

Zorg voor een goede opbouw van je boodschap

Hoewel mensen steeds minder post krijgen, wil dat niet zeggen dat ze minder informatie ontvangen. In tegendeel. Met alle social media en andere digitale kanalen is er sprake van een information overload. Kortom, jouw boodschap krijgt ook maar heel kort aandacht (of zelfs geen!). Weet je die aandacht niet vast te houden? Dan is de kans groot dat je de gestelde doelen voor de campagne niet gaat behalen.

Het is dus van belang dat je de boodschap opent met een korte alinea die aanzet tot het verder lezen van je mailing. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het probleem te benoemen waar jouw dienst of product de lossing voor is. We geven je een voorbeeld voor een administratiekantoor dat zijn boekhouddiensten wilt verkopen:

Misschien herken je je hier wel in: Je bent ondernemer en werkt vijf dagen per week van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat. In het weekend wil je graag tijd met je gezin doorbrengen, maar door de doordeweekse drukte zit je standaard op zaterdag je administratie bij te werken. En eigenlijk weet je niet eens of je het wel goed doet en of je wel maximaal profiteert van fiscale aftrekposten. En zo gaat het week in week uit… Wil je dat liever anders? Administratiebureau X kan dat komende week voor je regelen.

Snap je de opbouw? Probeer nu in de huid van jouw doelgroep te kruipen en focus op een probleem waar jij de oplossing voor hebt! In de tweede alinea wek je de interesse voor jouw aanbod, je maakt het concreet. In de derde alinea neem je mogelijke bezwaren weg en in de laatste alinea vertel je jouw lezer hoe hij van je aanbod gebruik kan maken. Als het even kan zorg je ervoor dat je aanbod tijdelijk geld is. Zo worden je lezers gestimuleerd om direct actie te ondernemen.

Zorg dat je envelop wordt geopend

Niet iedere direct mail wordt in een envelop verstuurd, maar als je dat wel doet dan moet je deze tip zeker toepassen!

De meeste enveloppen zijn wit. Wil je dus opvallen? Gebruik dan een afwijkende kleur, bijvoorbeeld geel of groen. Ook kun je een weggever in de envelop toevoegen, zodat het brein van je ontvanger nog nieuwsgieriger wordt naar de inhoud van de envelop. Twee simpele technieken met groot effect!

Direct mail uitbesteden

Als je direct mail nog nooit voor jouw bedrijf hebt ingezet of als de resultaten niet naar je zin zijn, dan is het verstandig om direct mail uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Mail Succes (www.mail-succes.nl) is zo’n bedrijf. Bovendien beschikt Mail succes over een eigen drukkerij in Gouda. Daardoor profiteer je van scherpe tarieven op de verzending.

Besluit je toch om jouw direct mailing zelf uit te denken, vorm te geven en te versturen? Laat dan in ieder geval even een check uitvoeren door een specialist in direct mail. Ongetwijfeld krijg je waardevolle feedback terug, waarmee je de kans op een goed resultaat vergroot. En dat is uiteindelijk ook waarom je direct mailing inzet: je wilt goede resultaten behalen!