Dit zijn ze, de vloerentrends van 2023!

Ieder jaar schuiven vloerentrends weer een beetje op, wat mag je dit jaar niet missen op gebied van vloeren?

Vloerentrends van 2023

De vloer is een zeer bepalende factor binnen je interieur. Kies je de verkeerde kleur bijvoorbeeld, dan heeft dit zeer zeker effect op het hele interieur. Begin daarom altijd eerst met de bepaling van de kleur en let daarbij op de aanwezige meubelen. Past een wat meer warme of juist koele tint? Is een donkere of juist wat meer lichte kleur gewenst? Dit jaar zien we enkele belangrijke trends op gebied van vloeren zich nog steviger verankeren dan voorheen. Welke vloertrends mág je niet missen?

Betonvloer

En ja, daar is ‘ie weer: de betonvloer. Omdat wij Nederlanders dól zijn op industriële interieurs doet dit type vloer het zo waanzinnig goed. Eigenlijk is het dé vloertrend van 2023. Laat wel altijd vloerverwarming aanleggen, anders is dit type vloer tijdens de wintermaanden onaangenaam kil. Vloerverwarming geldt als energiezuiniger dan radiatoren. De warmteverdeling komt daarbij beter tot stand door de verdeling over het hele vloeroppervlak, maar ook is het gewoon een verademing en luxe om over een verwarmde vloer te kunnen lopen. Zorg er wel voor dat de vloer goed de warmte geleidt. Bij een stenenvloer (of betonvloer) duurt het bijvoorbeeld veel langer voordat deze doordrongen is van warmte dan bijvoorbeeld bij PVC vloeren het geval is, die warmte veel sneller doorgeven.

Nu is lang niet iedere woning geschikt voor een betonvloer. Wie een houten ondervloer heeft kan gelukkig wel degelijk voor een beton(look) vloer kiezen. In dat geval kom je uit bij de beton ciré vloer, of PVC vloeren met betonlook.

PVC vloeren

PVC vloeren zijn verlijmbaar of klikbaar verkrijgbaar. Een verlijmbare PVC vloer geleidt zeer goed warmte, waardoor vloerverwarming er een ideale combinatie mee vormt. Een nadeel is echter dat je deze vloer niet mee kunt nemen wanneer je gaat verhuizen. De klikbare PVC vloer heeft ook zo zijn voordelen. Dit type vloer lijkt op gewoon laminaat, maar is meestal iets dunner. Ook geleidt hij beter warmte dan laminaat. Nog een groot verschil met laminaat is de samenstelling. De kwaliteit van klik PVC vloeren ligt hoger dan die van laminaat, waardoor klik PVC vloeren bijvoorbeeld beter slijtvast en vochtbestendig zijn. Bron:  Isodeco.

Visgraatvloer

Visgraatvloeren kennen het motief van een vissengraat, wat uiteraard de naam verklaart. De visgraatlegging van hout, PVC, vinyl of laminaat is ontzettend populair en vormt eveneens een van de belangrijkste trend op gebied van vloeren in 2023. Visgraatvloeren geven een interieur iets extra’s, het straalt net wat meer luxe uit en het bijzondere is dat dit type vloer in vele interieurstijlen past; van industrieel tot klassiek: de visgraatvloer komt altijd tot zijn recht. Een visgraatvloer straalt uit dat er aandacht aan het motief is besteedt in tegenstelling tot de gewone rechttoe rechtaan vloer.