Handige gids voor het isoleren van een houten vloer

Als je denkt aan het isoleren van een houten vloer kun je vast en zeker wat tips gebruiken. Het kan zijn dat je een mooie houten vloer hebt, maar dat je toch last hebt van koude voeten. Dit is dan erg vervelend en daar wil je ook graag zo snel als mogelijk wat aan laten doen. Bedenk je dan wel goed of dat je het zelf wil doen of liever een bedrijf laat uitvoeren. Een reden om de vloer te isoleren kan zijn omdat je merkt dat de stookkosten steeds hoger worden. Heb je misschien ook last van vochtplekken op de muren? Wacht dan niet langer, want dan is het echt hoog tijd om er snel wat aan te (laten) doen.

Isoleer je houten vloer

Veel mensen vinden een houten vloer er mooi en gezellig uitzien. Maar toch kan een houten vloer ook voor nadelen zorgen, zoals een flinke kou (als de vloer niet goed is voorzien van de juiste isolatie). De koude lucht kan wel verklaard worden, want vanuit de kruipruimte komt er koude lucht omhoog en die kan zich dan zo verspreiden door het huis. Maar je vloer heeft hier ook onder te lijden, zo kan de vloer snel bobbels vertonen. Het is daarom goed om de houten vloer zo snel als mogelijk te (laten) isoleren.

Van onder of boven isoleren?

Als je het graag zelf wil doen dan zou je een poging kunnen wagen en de houten vloer via de kruipruimte kunnen isoleren (als je deze hebt). Je kunt dan vanuit een luik wat zich vaak bij de voordeur bevindt de vloer bereiken en beginnen met isoleren. Je isoleert dan de vloer van onderaf want dan ga je de ruimte tussen de balken opvullen met isolatiemateriaal. Echter is van bovenaf isoleren ook een goede optie. Hiervoor zijn er verschillende manieren. Je hebt de keuze om de hele vloer te strippen, vervolgens kun je dan een isolatielaag aanbrengen. Het nadeel is dan wel dat de huidige houten vloer er eerst uit moet. Je zou ook isolerende platen op de huidige vloer kunnen plaatsen, dat is wat minder ingrijpend. Je vloer komt dan wel wat hoger te liggen dan je gewend bent.