Reinigen van woonruimtes

Het reinigen van woonruimtes is niet enkel hygiënisch voor de gasten, maar biedt ook veel voordelen voor de personen die zich dagelijks in deze schone ruimtes bevinden. Zo blijkt een overvolle kast met biologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen en andere desinfecterende schoonmaakmiddelen geen overbodige luxe te zijn.

Dat een opgeruimd huis beloond wordt, blijkt uit verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zo wordt duidelijk dat het dweilen van de vloer en de kastjes ontdoen van het opgehoopte stof invloed uitoefenen op zowel het lichaam als de geest.

Stemming

Een dipje heeft hoogstwaarschijnlijk niet enkel te maken met weer; ook een rommelig huis kan de stemming van een persoon beïnvloeden. Zo blijkt wanorde een toename van stress te veroorzaken. Aan het einde van de dag vindt er een afname van het stresshormoon cortisol plaats, waardoor de stress zich verlaagt naar een aanvaardbaar niveau. Echter zal de rommel deze afname blokkeren, waardoor de geest voortdurend stress zal ervaren, dat effect zal hebben op de stemming van de mens.

Nachtrust

Dankzij de National Sleep Foundation wordt bekend dat ruim 75% van de mensheid een betere nachtrust ervaart, wanneer zij zich bevinden in een schoon bed. Het frisse beddengoed brengt de mens een intens gevoel van ontspanning en comfort. Hierdoor zal het lichaam serotonine aanmaken; een neurotransmitter die invloed uitoefent op onder meer het geheugen, de slaap en het zelfvertrouwen.

Actiever

Tijdens een intensief schoonmaakrondje ervaart de persoon het verlangen naar endorfine en zelfregulering en een mentaliteit om doelen te behalen. Deze kenmerken zijn vergelijkbaar met de karakteristieken van het sporten. Ook uit onderzoek van de universiteit van Indiana bleek dat een fit lichaam in veel gevallen gekoppeld wordt aan een opgeruimd huis.

Creativiteit

Een schone omgeving biedt de mens de ruimte om de creativiteit zijn gang te laten gaan. Door veel rommel zal je focus zich daarop richten, waardoor het concentratievermogen zal dalen.

Fysieke gezondheid

Door veel bacteriën, pollen en stof op vrije voeten te zetten, zullen allergieën verergerd worden. Een regelmatige schoonmaakbeurt zal deze verergering van irritaties tegengaan. Zo beschikt een tapijt, door een gebrek aan schoonmaak, vaak over veel bacteriën en virussen. Het is dus geen verkeerd plan om eens een tapijtreiniger aan te schaffen om het tapijt een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Bewustzijn

Door regelmatig de meubels te poetsen en reinigen, zal de levensduur van de objecten worden verlengd. Hierdoor wordt er op lang termijn veel geld bespaard, doordat de meubels minder snel aan vervanging toe zijn. Deze verandering zal ook invloed hebben op de bewustzijn van de waarde van de spullen.