Zo kies je de beste plinten voor jouw vloer

Als je een vloer hebt uitgekozen voor in je huis, moet je hier ook plinten bij uitzoeken. Voor iedere soort vloer is een andere soort plint weer mooier. Jouw eigen smaak is van belang als je een nieuwe plint gaat uitzoeken. Je zult zien dat er veel keus is in plinten, ook zal de plint invloed hebben op de sfeer van het interieur bij jou thuis.

Op welk type plint valt de keuze?

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende soorten plinten. Je hebt opstaande plinten of platte plinten. In de opstaande plinten zit ook nog veel verschil. Voorbeelden zijn gladde plinten en sierplinten. Een gladde plint is zoals het al zegt, glad. Hij is vrij simpel en wordt vaak gebruikt in modernere interieurs. Er zijn verschillen in hoogtes van de plint. Sommige mensen geven de voorkeur aan een lage plint, andere vinden de uitstraling van een hoge plint juist mooier. Een sierplint is ontworpen als toevoeging aan je huis. Het idee van een sierplint is dat het extra details aan je huis toevoegt. Vaak is er een sierlijke bovenkant. Dit soort plinten zie je vaak terug in herenhuizen. Je ziet ze ook in huizen die dezelfde type sfeer hebben.

Een platte plint ligt op de vloer. Dat is hetzelfde als een plakplint. Plakplinten worden vooral gebruikt op laminaat. Dit is erg handig als je je laminaat zelf plaats. Je moet het laminaat dan zelf op maat zagen, als dit dan niet helemaal recht is geworden kun je dat met een plakplint makkelijk verbergen.

Welk vloertype ligt er bij jou thuis?

Wanneer je een laminaat vloer hebt is een plakplint dus vaak een goede optie. Als je liever een hoge plint hebt, kun je deze ook gemakkelijk combineren. Je hebt dan naast je plakplint ook nog een opstaande plint. Deze combinatie kan heel mooi zijn. Als je een ander soort vloer hebt is vaak alleen een opstaande plint een optie. Deze zie je dan ook het vaakst terug komen. Sommige mensen kiezen ervoor om geen plint te bevestigen. Dit zie je bijvoorbeeld bij een gietvloer. Een plint kan dan het beeld breken, daarom wordt die dan helemaal niet geplaatst. Een hoge plint zou er ook voor kunnen zorgen dat het beeld minder gebroken wordt.

Verschillende materialen

Plinten worden in veel verschillende materialen geproduceerd. Ieder materiaal heeft zijn eigen voordeel. De ene zal wat voordeliger zijn en de ander is misschien wat onderhoudsvriendelijker. Voorbeelden van materialen die gebruikt worden zijn, MDF, grenen en hout.

Waar koop je plinten?

In veel zaken waar je vloeren koopt worden ook plinten verkocht. Het is vaak een combi deal die je graag op elkaar wilt uitzoeken. Je wilt graag dat alles mooi bij elkaar past. Als je bij een winkel bent en kiest voor een vloer, zullen zij je ook advies kunnen geven over de plinten die erbij passen. Zij weten vaak mooie combinaties te maken. Als je jouw vloer bij de bouwmarkt haalt zijn daar vaak ook een aantal soorten plinten waar je uit kan kiezen. In een bouwmarkt moet je waarschijnlijk wel zelf kunnen kiezen wat je mooi vind.