Onderhoudsarme tuin? Neem kunstgras!

Wil je een mooie groene tuin, maar wil je niet teveel onderhoud hebben? Of heb je gewoon niet van die groene vingers? Dan is kunstgras een prima oplossing. Kunstgras is onderhoudsarm en duurzaam en daarom goed voor het milieu. Maar kunstgras heeft nog veel meer voordelen. Zo is het waterdoorlatend, behoudt het altijd de frisse groene kleur (ongeacht de weersomstandigheden) en is het een stuk voordeliger om aan te schaffen.

Kunstgras is onderhoudsarm, maar niet geheel onderhoudsvrij. Enig onderhoud is dus wel nodig als je lang wilt blijven genieten van een groene grasmat. Wat je precies moet doen aan het onderhouden van je kunstgrasmat bespreken we in dit artikel.

Kunstgras is onderhoudsarm

In vergelijking met een grasmat van echt gras, heb je veel minder onderhoud aan kunstgras. Toch zijn er wel een paar taken waar je rekening mee moet houden. Wil je lang gebruik blijven maken van je grasmat, dan is onderhoud wenselijk en noodzakelijk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je het kunstgras regelmatig schoonmaakt en het onkruid en mos verwijdert wat tussen de grassprieten kan gaan groeien.

Kunstgras reinigen

Kunstgras kan vies worden. Als jouw kinderen spelen op het gras en bijvoorbeeld limonade laten vallen, dan kan het gras plakkerig aanvoelen. Je kunt dit heel gemakkelijk schoonmaken. Vaak is het gras afspoelen met water al voldoende, maar je kunt het ook heel goed schoonmaken met een sopje van water met allesreiniger. Zorg er dan wel voor dat je een allesreiniger gebruikt die vrij is van bleekmiddel. Ook kan het voorkomen dat één van je huisdieren onverhoopt zijn ontlasting doet op je grasmat. Dit kan ook heel simpel worden weggespoeld met water of schoongemaakt met een sopje. Zo blijven er ook geen nare geurtjes achter.

Bladafval opruimen

In de herfst zul je vaak last hebben van vallende bladeren. Deze dien je te verwijderen van je kunstgrasmat. Blijven de bladeren namelijk te lang liggen op het kunstgras, dan is het mogelijk dat ze verteren. Ze blijven dan als organisch materiaal achter op je grasmat wat een perfecte voedingsbodem is voor onkruid. Je kunt voor het verwijderen van de bladeren prima een bladhark of een bladblazer gebruiken. Maak in geen geval gebruik van een stalen bladhark; deze beschadigt het kunstgras behoorlijk!

Kunstgras opborstelen

Maak je regelmatig gebruik van je grasmat? Loop je er vaak overheen of spelen je kinderen er vaak op? Dit kan ervoor zorgen dat het kunstgras niet meer zo mooi overeind staat. Dit is heel eenvoudig op te lossen door het kunstgras op te borstelen. Met een borstel en harde bezem kun je het gras opborstelen tegen de vleug in. Dit zorgt ervoor dat het gras weer rechtop gaat staan.

Verwijderen van onkruid

Onkruid is niet alleen bij echt gras een grote vijand, ook bij kunstgras steekt het regelmatig de kop op. Op kunstgras is natuurlijk geen voedingsbodem aanwezig, maar dit weerhoudt onkruid er niet van om toch te groeien. Als je bijvoorbeeld iets geknoeid hebt met tuinaarde of potgrond, dan is dit al voldoende voeding voor onkruid om te groeien. Je kunt dit het beste oplossen door een scheiding te maken tussen je border en gazon.

Het bestrijden van mos

In kunstgras kan ook mos voorkomen. Vooral plekken waar veel schaduw is, of waar er sprake is van overhangende begroeiing, kunnen kwetsbaar zijn. Om mos tegen te gaan kun je gebruik maken van speciale middeltjes, zoals bijvoorbeeld bio mos. Ook kan mos machinaal uit het kunstgras verwijderd worden.

Een onderhoudsarm gazon

Ben jij klaar met al het onderhoud dat nodig is voor een mooi en groen gazon? Kunstgras is dé oplossing. Kunstgras is onderhoudsarm en met een minimale inspanning heb je een prachtige, frisse en groene tuin. Het is ideaal als je kleine kinderen hebt die regelmatig in de tuin spelen. Je hebt geen last van kale plekken in je gazon en geen modder in huis. Ook hoef je niet wekelijks met je tuin bezig te zijn, waardoor je meer tijd overhebt om leuke dingen te doen.

Ook is kunstgras zeer voordelig voor het milieu. Het heeft een lange levensduur, waardoor kunstgras zeer duurzaam is. Het gaat vaak wel tot tien jaar mee, als je het goed onderhoud.