Wat moet ik allemaal regelen voor een uitvaart?

Wat je precies allemaal moet regelen bij een uitvaart verschilt per persoon. Bij het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Je kan daarom van tevoren al vast nadenken over een aantal zaken. Wat zijn bijvoorbeeld de wensen van je dierbare: een begrafenis of crematie, of hoe is financieel technisch allemaal geregeld. Door dit soort zaken alvast te bespreken geeft dit wat meer houvast in de moeilijke tijd. In dit artikel krijgt je meer info over zaken die geregeld moeten worden.

Geen zorgen tijdens de uitvaart

Door een goede uitvaartverzekering af te sluiten hoef je achterblijvende familie niet nog meer zorgen te krijgen. Een uitvaartverzekering is een levensverzekering aangezien de polis wordt uitgekeerd bij het overlijden. Dit betekent niet dat iemand die heel oud wordt ook heel lang premie moet betalen voor de uitvaartverzekering. Er zit namelijk een einddatum aan het betalen van de premie. De premie die je hiervoor betaald verschilt per verzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn twee soorten verzekeringen: in natura of geld. Een uitvaartverzekering in natura is een ontvang je na het overlijden een uitvaart. Je verzekert dus geen bedrag, maar een pakket aan uitvaartzaken. Vooraf leg je vast hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, waarbij de prijs wordt bepaald aan de hand van deze invulling.

Een verzekering in geld is een polis waarbij het afgesproken bedrag wordt uitbetaald na het overlijden van de verzekerde. Van dit bedrag zal dan de begrafenis of crematie betaald worden. Men schakelt een uitvaartondernemer in die de begrafenis of crematie verzorgt. Dit zal echter alleen worden gedaan als dit door de nabestaande wordt aangegeven.

Een crematie of begrafenis?

In Nederland kiest ongeveer 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie. De afweging hiervan kan uit meerdere keuzes bestaan. Dit kan onder andere komen door het feit dat de kosten voor een crematie vaak lager dan de kosten van een graf. Een graf heeft namelijk onderhoud nodig. Dit kunnen de nabestaanden zelf doen, maar het is ook mogelijk hier iemand voor in te huren. Bij het begraven als cremeren is er sprake van een aantal algemene kosten. Het gaat hierbij om het basistarief voor de uitvaartverzorger. Dit bedraagt €1.500. Naast de financiële aspecten zijn er ook nog meer verschillen. Mocht je hier duidelijke informatie over willen krijgen raden wij je aan om contact te zoeken met een
uitvaartverzekering. Zij kunnen je hierover adviseren.

Een mooi afscheid

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kan men een mooi afscheid nemen van de overledene. Ook is het zoals eerdergenoemd voor de nabestaande fijn niet in financiële problemen te komen. Er komen na het overlijden namelijk nog vaak meer kosten bij kijken dan nabestaande van tevoren gedacht zouden hebben. Het is dus zeker niet raar om alvast wat dingen onderling te bespreken of hulp in te schakelen als dit nodig is. Het is juist fijn als zulke belangrijke momenten met elkaar geteeld kunnen worden. Mocht je weten wat ieder mooi vindt, dan kan je altijd verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken, om te kijken welke verzekering beste bij je past.