Houten Tuinmeubelen

Tuinmeubelen zoals een houten tuintafel en tuinbank kunnen worden gemaakt uit verschillende houtsoorten. Maar wat zijn precies de verschillen? Bekijk hier een beknopte samenvatting van verschillende houtsoorten die vaak worden verwerkt in tuinmeubelen.

Cumaru hardhout
Deze houtsoort voelt enigszins olieachtig aan. Wanneer het hout vers is heeft het een zwakke vanillegeur en smaakt het naar olie. Het kernhout en spint van cumaru zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het spint is namelijk lichtgeel, het kernhout geelbruin tot roodbruin, meestal met geelrode aderen. Cumaru heeft kwaliteitsklasse categorie 3/tropisch/NEN 5493 en is ingedeeld in sterkteklasse D60 (NEN-EN 338). Deze houtsoort wordt o.a. toegepast bij zware duurzame constructies, brug- en steigerdekken, vrachtwagenvloeren, straatmeubilair en buitenbetimmeringen. In de landen van herkomst wordt het hardhout gebruikt voor kapblokken en slaghout. Cumaru hardhout is zeer duurzaam. Het heeft een hoge weerstand tegen schimmels (klasse 1) en biedt de volgende weerstand tegen dierlijke organismen: Termieten klasse D (spint en kernhout zeer duurzaam), Anobium klasse D (houtwormkever), Hylotrupes klasse D (huisboktor).

Douglashout
Douglashout is een duurzaam houttype wat vers een warme, robuuste en authentieke kleur heeft. De materialen gemaakt van deze houtsoorten scheuren van nature iets sneller en kunnen wankanten bevatten. Douglas is een houtsoort die sneller verkleurt. Naarmate de plantenbakken wat langer buiten staan zal deze kleur snel veranderen naar een lichte kleur en vervolgens natuurlijk vergrijzen. Douglashout kan, vooral in langere lengtes, torderen of lichtelijk kromtrekken. Omdat het natuurlijk is gedroogd kunnen er ook schimmels op het hout voorkomen. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen. Met een goede regenbui zal deze er ook vanzelf afregenen. Douglashout werkt door weersinvloeden (krimpen / uitzetten). Het hout leeft en staat niet stil en het werken van het hout is daarom niet tegen te gaan. Scheurvorming en schotelen van het douglashout komen voor.

Bilinga hout
Bilinga hout uit West-Afrika is over het algemeen geel tot roodbruin. Producten gemaakt van deze hardhoutsoort hebben, met een duurzaamheidsklasse van 1,  een lange levensduur. Bilinga hardhout is zeer goed toepasbaar voor dekdelen en bouwconstructies. Van dit duurzame hout maken wij tuintafels en tuinbanken. Dit kan voor zowel binnen als buiten aangezien Bilinga hout nauwelijks vervormd. Wij leveren Bilinga producten voor de beste prijzen en desgewenst met een erkend FSC keurmerk. Hierdoor garanderen wij producten met een eerlijke, betrouwbare en verantwoorde afkomst. Bilinga hardhout is zeer duurzaam. Bij zowel het lucht- als het versneld drogen zal Bilinga nauwelijks vervormen. Wel ontstaan er bij het drogen dikwijls haarscheurtjes. Om het optreden van kopscheuren te voorkomen, smeren wij de kopse einden in met transparante houtlijm. Deze droogt kleurloos op. Andere namen voor Bilinga hout zijn o.a. Billinga, Aloma en Badi.

Meranti hout
Meranti is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze houtsoort is meestal roodbruin tot rozebruin van kleur en kent veel kleurvariatie. Wanneer het hout vers is kleurt deze tussen rozerood en purperbruin. Wanneer meranti droogt wordt de kleur donkerder. In Nederland is meranti veelvuldig gebruikt in de bouw. Het hout wordt gebruikt voor binnentoepassingen zoals trappen, deuren en meubels. Buiten wordt meranti vaak gebruikt voor bijvoorbeeld ramen, deuren en houten tuinmeubelen.