Hoe dik zijn akoestische wandpanelen?

Akoestische wandpanelen zorgen ervoor dat de akoestiek van een ruimte verandert. Galmende geluiden, tot zelfs echo’s kunnen dankzij akoestische wandpanelen worden gereduceerd tot het gewenste niveau. In tal van gevallen vormen wandpanelen een perfecte uitkomst om de akoestiek te beïnvloeden en geluiden te reduceren. Alleen, passen deze wandpanelen altijd? En wordt een ruimte niet visueel en zelfs daadwerkelijk kleiner door de bevestiging van akoestische wandpanelen?

Veelvoorkomende situaties van akoestiek reductie

Zowel gewoon thuis kan het voorkomen dat je de akoestiek wilt aanpassen, evenals dit voorkomt binnen het bedrijfsleven en het MKB. In welke situaties in het zinvol of wenselijk de akoestiek te beïnvloeden?

Akoestiek thuis veranderen

Inkomende, maar ook uitgaande geluiden kunnen bijzonder hinderlijk zijn binnen de thuissituatie, voor zowel jouzelf of voor de directe woonomgeving. Wie overlast ervaart van de direct naaste buren kan ervoor kiezen om een bepaalde muur te voorzien van akoestische wandpanelen. Bevindt de overlast zich in de slaapkamer, dan zijn wandpanelen een serieuze overweging. Gelukkig hoeft er dan maar meestal één zijde voorzien te worden van wandpanelen.

Produceer je zelf nogal wat geluid, bijvoorbeeld door het spelen van een akoestische piano of ander muziekinstrument, dan kun je de geluidsoverlast voor de buren beperken door enkele akoestische wandpanelen te gebruiken. Natuurlijk ook weer niet teveel, aangezien dit dermate het geluid beïnvloedt, waardoor je de muziek niet meer optimaal beleeft. Muziek, maar ook structurele klus-geluiden kan bijzonder storend zijn voor buren: akoestische panelen bieden dan uitkomst.

Akoestiek binnen bedrijven aanpassen

Bedrijven die gevestigd zijn -of operationeel zijn- in bijvoorbeeld hallen, trendy monumentale panden met hoog plafond, of overige oud industriële panden, krijgen vaak te maken met een galmende akoestiek. Van alle kanten weerkaatst het geluid. Iets wat een intensief geroezemoes met zich meebrengt op grote schaal, en waarbij de aanwezigen vaak steeds luider gaan spreken om zich verstaanbaar te maken. Een sneeuwbaleffect. Om deze echoënde, galmende én indringende geluiden te reduceren zijn akoestische wandpanelen een must.

Positie wandpanelen

Akoestische panelen worden doorgaans zwevend aan het plafond bevestigd in bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, restaurants en werkplaatsen. Dankzij het moderne design vormen de akoestische panelen een meerwaarde voor het interieur. Bij wandpanelen ligt het gebruik anders.

Akoestische wandpanelen worden daadwerkelijk aan de muur bevestigd en zijn in tal van materialen verkrijgbaar. Zowel het uiterlijk als materiaal gaat naadloos op binnen het interieur. Akoestische latten wandpanelen bijvoorbeeld zijn verkrijgbaar in houtlook. Zo is een hele wand, of ruimte te voorzien van deze geluiddempende wandpanelen. Daarbij raakt een woning zelfs nog beter geïsoleerd met dankzij deze wandbekeleding.

Dikte van akoestische wandpanelen

Meestal kennen akoestische wandpanelen een dikte van zo’n 2 centimeter. Hierdoor hebben de wandpanelen nauwelijks enig effect op de grootte van een ruimte. Ook optisch zal een binnenruimte niet kleiner ogen door wandpanelen. Anders wordt het indien er wandpanelen van bijvoorbeeld schuim wordt gebruikt. Dit komt meestal binnen een industriële omgeving voor of in een muziekstudio, waar design meestal een lagere prioriteit kent.