Dagje varen? Dit moet je meenemen

Een dagje varen met rustig, mooi weer werkt heerlijk ontspannend wanneer je rustig vaarwater uitzoekt. Vermijd drukke vaarroutes, zoals onze grote rivieren, want ondanks dat je hier gewoon mag varen zonder vaarbewijs (onder specifieke voorwaarden, zoals de lengte van de boot, motorvermogen en jouw leeftijd) kan het maar wat spannend zijn. Grote schepen die er varen voorzaken vaak grote golven; het kan er dan wild aan toe gaan.

Het fijnste is het om op een rustig riviertje, of kanaal te varen bij jou in de buurt. Zonder enige ervaring gaan varen kan onaangename verrassingen met zich meebrengen, gebruik daarom altijd een goede vaar-app ter navigatie – zo vermijd je zandbanken en andere euvels. Dit geldt natuurlijk niet voor diegenen die er met een rubberboot op uit trekken en een fluistermotor, maar op het water telt een gewaarschuwd mens voor twee. Wat mag je bijvoorbeeld echt niet vergeten mee te nemen tijdens een vaartocht?

Varen met een motorboot of zeilboot?

Varen met een motorboot of zeilboot zijn twee totaal verschillende disciplines. Zeilen is iets wat je echt moet leren en waarvoor je lessen moet nemen, terwijl het varen op een motorboot een stuk eenvoudiger is. Dit wil niet zeggen dat het varen van een motorboot perse heel makkelijk is; met name het aanmeren in een haven vergt toch wel enige ervaring en handigheid – vooral wanneer de boot geen zijschroef heeft om ‘m goed recht te positioneren. Wil je gaan varen op een motorboot, vaar dan eerst eens met een ervaren schipper mee, zodat je begrijpt waar de triggerpunten liggen.

Niet vergeten: voldoende boot fenders

Tijdens het varen zul je al snel merken dat één specifiek aspect bijzonder belangrijk is om bij je te hebben (naast vele andere zaken!): namelijk de stootwillen – ook wel fenders genaamd. Een boot fender zorgt er immers voor dat jouw boot geen geen schade oploopt in tal van situaties én geen schade veroorzaakt(!)

Wat zijn boot fenders?

Boot fenders zijn met lucht gevulde stootkussen. Ze hangen naast het schip aan de buitenzijde en dienen als buffer tussen de boot en andere harde objecten, zodat de boot én andere objecten geen schade oplopen.

Wanneer zijn boot fenders belangrijk?

  • Zodra jouw boot in aanraking komt met de steiger vormen zij de buffer
  • Zodra je een haven binnenvaart en je zult moeten manoeuvreren tussen andere boten
  • Zodra je een sluis binnenvaart en zowel de wal als andere schepen onverhoopt geraakt kunnen worden

Aandachtspunten bij het kopen van boot fenders

Het is belangrijk dat je voldoende boot fenders aan beide zijde van de boot hebt hangen. Sommige schippers kiezen ervoor om de fenders per situatie te verhangen – zo hangt er dan maar aan één zijde fenders die telkens verwisselt moeten worden. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer je i.i.g. met 2 personen vaart. De reden om dit überhaupt te doen is meestal uit zuinigheid. Wil je ontspannen kunnen varen, zorg er dan voor dat om de meter er fenders hangen, zo heb je nergens omkijken naar.