De badkamer is van alle kamers in het huis het meest gevoelig voor het ontstaan van schimmels en bacteriën. Dit komt doordat je elke dag een lekker warm bad of douche neemt waarna de ruimte gevuld wordt met waterdamp. Waterdamp slaat uiteindelijk neer als condens op het plafond maar ook op de muren. Dit zie je met name terug doordat alle spiegels volledig beslaan. Mocht je badkamer beschikken over ramen dan hoeft deze condensatie niet noodzakelijkerwijs problematisch te zijn maar veel badkamers hebben dit niet. En dus is het handig om je te oriënteren op de diverse badkamerventilatoren die aangeboden worden.
Badkamerventilator
Als je budget niet al te hoog is en je zo snel en efficiënt mogelijk de badkamer wilt ventileren dan wordt een badkamerventilator aangeraden. Er bestaan veel variaties: automatisch versus handmatige besturing of een ventilator met tijd-, beweging- of vochtsensor.
Opbouwventilator:
Deze type ventilator is goedkoop en erg makkelijk om te installeren. Enkele vereisten bij dit model zijn stroom en een opening naar buiten toe.
Buisventilator:
Deze type ventilator is vooral geschikt in kleinere badkamers en toiletten. Ze worden in hun geheel in de afvoerbuis geplaatst.
Kanaalventilator:
Deze type ventilator kan gebruikt worden bij kanalen die langer zijn en het voordeel is dat ze tussen twee afvoerbuizen geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn ze populair omdat ze vrijwel geen geluid maken en niet zichtbaar zijn doordat de ventilator op een andere locatie geïnstalleerd wordt.
Centraal ventilatiesysteem
Een alternatief idee is om een algemeen ventilatiesysteem aan te schaffen voor het hele huis waar de badkamer ook van profiteert. Een centraal ventilatiesysteem reguleert de in- en uitstroom van lucht op automatische wijze. Het voordeel van dit systeem is dat je voorkomt dat je problemen met vocht krijgt in het hele huis.