Rondkomen als student

Geld is maar een raar iets. Een klein papiertje, waar we bijna meer waarde aan hechten dan wat dan ook. Dat terwijl het een paar honderd jaar geleden nog niet eens bestond! Voor de een is geld belangrijker dan voor de ander, maar toch: we hebben het allemaal nodig. Zonder geld kunnen we niet, of nou ja, niet veel in ieder geval. We hebben het nodig om onderdak van te kunnen betalen, om onszelf te kunnen voorzien van eten en drinken en om kleding van aan te schaffen. Waar de ene persoon kan kopen wat hij wil, zal de ander hier soms wel tien keer over na moeten denken, omdat hij misschien wel weinig te besteden heeft.

Studenten zijn een voorbeeld van een groep mensen die het vaak niet zo breed hebben. Aan het einde van de maand worden de potjes pesto opengetrokken en door de simpele pasta heen gegooid. Je krijgt dan misschien wel elke maand een flinke mep geld van ome DUO, maar als je aan het einde van de maand meer wilt kunnen eten dan een paar droge crackertjes, is het verstandig om met een bijbaantje te beginnen.

Alles kost geld, en veel ook. Als student ben je zo een paar honderd euro per maand kwijt aan verplichte kosten. Denk hierbij aan schoolboeken, het huren van een kamer, abonnementen en schoolgeld. Met een baantje houd je wellicht wat geld over om aan leuke dingen te besteden, zoals een avondje uit of een dagje shoppen.

Een tweede reden om een bijbaan te nemen is om werkervaring op te doen. Wanneer je nadat je bent afgestudeerd aan de bak moet, zul je merken dat veel bedrijven vragen om iemand met ervaring. Door tijdens je studieperiode alvast te beginnen met werken, doe je deze ervaring alvast op. Dit staat goed op je CV.

Om zeker te weten of jouw werkgever je voldoende uitbetaalt en dat alles financieel op orde is, kun je een salarisberekeninglaten doen. Dit kan bijvoorbeeld door een bedrijf als het CBBS.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (e-conomy), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.