Hoe merk je dat je afvalt?

Home  /   Hoe merk je dat je afvalt?

Wil je afvallen? Dan heb je een weegschaal nodig om je gewicht goed in kaart te kunnen brengen.

Kapitein Kirk, hier aarde! Uw weegschaal staal klaar; op zonne-energie uiteraard. Een elektronische weegschaal op zonne-energie haalt energie uit licht. Heb je geen raam in je badkamer, Geen probleem. De zonnecel absorbeert ook energie uit kunstlicht. Vergeet het Starship Enterprise; zie je weegschaal liever als een jong hondje dat je dagelijks eten en water moet geven.

Lichaamsvetmeter.

Een lichaamsvetmeter ziet eruit als een weegschaal, maar hij telt niet het aantal kilo's dat je weegt. In plaats daarvan gebruikt dit hightechapparaat een vernuftig proces (lat bio elektrische impedantie heet om de samenstelling van je lichaam te meten: de hoeveelheid vetweefsel versus de hoeveelheid spierweefsel. Blader terug naar hoofdstuk 2 om meer over lichaamsvetmeters te lezen.

De perfecte weegschaal kiezen

Een perfecte weegschaal is:

  • makkelijk in het gebruik;
  • redelijk geprijsd; 
  • nauwkeurig.

Een echte badkamerweegschaal is: makkelijk in het gebruik; c.° redelijk geprijsd; ✓ redelijk nauwkeurig.

De truc is om je weegschaal te gebruiken als richtlijn voor wat je weegt, niet als absolute garantie. Tests hebben uitgewezen dat verschillende weegschalen voor thuisgebruik resultaten opleverden die twee otis lot een kilo afweken van het werkelijke gewicht van de testpersoon. Weegschalen die het gewicht met een marge van een halve pond tot eelt pond aangeven zijn goed.

Of je je thuis of in de sportschool of bij je huisarts weegt, getallen die naar beneden gaan, betekenen dat je afvalt. De werkelijke vraag is: hoe vaak moet je controleren of je afvalt?

Bij de meeste gewichtsverliesprogramma's wordt aangeraden om je slechts één keer per week te wegen, op hetzelfde tijdstip op dezelfde dag, bijvoorbeeld elke maandagochtend om acht uur. De reden daarvoor is natuurlijk logisch. Allerlei variabelen, zoals regenachtig weer dalende luchtdruk, een meting van de druk die de atmosfeer van de aarde op je lichaam (en alle andere dingen op aarde) uitoefent  of een dieetrampje op een bepaalde dag (het kan me niet schelen hoe gedisciplineerd je bent, maar niemand kan nee blijven zeggen tegen een overheerlijk stuk chocoladecake) kunnen je gewicht van dag tot dag beïnvloeden. Wanneer je je elke dag weegt, zie je misschien geen geleidelijk dalende lijn en dat kan ontmoedigend werken.

Natuurlijk hebben ze gelijk. Alleen … voor obsessieve, pietluttige perfectionisten als ik werkt het bijhouden van gedetailleerde grafieken en gewichtstabellen perfect. Ja, de getallen schommelen, maar als je je aan je dieet houdt, zal er na een week of zo toch een dalende lijn te zien zijn. Daarbij verbruik je bij het invullen van zo'n grafiek weer een beetje energie (calorieën, zie hoofdstuk 5), nietwaar?

Deze tabel is zo eenvoudig dat iedereen die kan schrijven hem kan invullen. In tabel 3.10, die je ook op de cd vindt, houd je een maand lang je gewicht bij. Druk de tabel af en noteer je gewicht dagelijks in de kolom Gewicht. In de kolom Opmerkingen schrijf je, tja, opmerkingen, zoals 'gisteravond een ijsje gegeten' of 'vandaag twee liter water gedronken' of (als je vrouw bent) 'moet ongesteld worden' of elke gebeurtenis waarvan je denkt dat hij invloed op je gewicht kan hebben. Aan het eind van de maand heb je niet alleen een overzicht van je gewichtsverlies, maar zie je misschien ook een patroon waaruit je kunt afleiden hoe je dagelijkse leven invloed op je afvalpogingen heeft. En vergeet niet: een of twee (lagen met een kleine gewichtstoename of een paar dagen waarop je gewicht niet verandert, is heel normaal.