4 Tips voor startende ondernemers

Home  /   4 Tips voor startende ondernemers

 

Elk jaar komen we veel startende ondernemers tegen met ambitie en focus voor 10. Helaas halen veel van deze enthousiaste ondernemers niet eens het eerste jaar met hun bedrijf nog intact. In dit artikel geven we vier essentiële tips voor startende ondernemers.

1. Stel SMART-doelen op
Vaak hoor je mensen links en rechts die een webshop op willen richten om “snel rijk te worden”. Maar wat is rijk, en wat is snel en wat ga je nou eigenlijk verkopen? Om verwarring te voorkomen stellen we onze doelen altijd op door middel van de SMART formulering. Een doel moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

Een voorbeeld van een SMART-doel, naar aanleiding van bovenstaande, zou zijn:
“Ik wil in 1 jaar met webshop X 1000 t-shirts hebben verkocht waarmee ik €50.000 omzet behaal”

Hiermee zou je 1000 t-shirts verkopen die gemiddeld €50,- per shirt kosten voor de consument. In bovenstaand voorbeeld ontbreekt een winstcijfer, dit zou eventueel toegevoegd kunnen worden.

Stel zowel voor de korte termijn (binnen een jaar) en lange termijn (langer dan een jaar) SMART-doelen op waar je je met je onderneming op wil focussen. Dit zorgt ervoor dat je tussentijds een evaluatie kan doen en kan zien of je je doelen gaat bereiken. Het zal er ook voor zorgen dat de strategie aangepast kan worden zodat doelen toch behaald worden.

2. Kijk naar de marktsituatie
Hoe ziet de markt eruit waarin jij je producten of diensten wilt verkopen? Zijn er veel aanbieders, is er veel concurrentie en hoe groot is de jaarlijkse afname. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar gegevens als herhaalaankopen en merkloyaliteit. Hoe meer je begrijpt van de markt, des te makkelijker het wordt om erin te navigeren.

3. Ken je doelgroep
Laten we terugpakken op het verkopen van t-shirts. Met een gemiddelde prijs van €50,- per shirt zijn de shirts duurder dan gemiddeld op de markt. Het is duurder dan een H&M t-shirt maar goedkoper dan een shirt van een high fashion label. Als het merk zich vooral richt op mannelijke jongeren dan zijn daar een paar kanttekeningen bij te maken.

–          Wie betaalt de t-shirts?

–          Hoe vaak koopt deze groep nieuwe t-shirts?

–          Hoeveel t-shirts hebben ze in de kast hangen?

–          Hoe loyaal is deze doelgroep?

Een doelgroep van 13 tot en met 20 kan zo onderverdeeld worden in meerdere groepen. Jongeren waarvan de ouders de kleding betalen en jongeren die zelf hun kleding betalen. Of tussen jongeren die thuis wonen en jongeren die niet thuis wonen. Al deze onderverdelingen zorgen ervoor dat jij als ondernemer je doelgroep beter begrijpt maar ook weten weet wat hun uitgavenpatroon is. Shirts van €250,- voor jongeren tussen 13 tot en met 15 jaar oud zullen misschien wel verkopen, maar slecht onder een heel klein deel van de bevolking.

 

4. Kijk naar de concurrentie

Een logisch vervolg van onderzoek doen naar de markt en de doelgroep is onderzoek doen naar de concurrentie. Van de manier waarop de concurrentie de doelgroep benadert kan je al heel veel aflezen. Bijvoorbeeld de locatie van je doelgroep. Wat lezen ze, waar kijken ze naar en waar bevinden ze zich online?

Hoeveel marketing gebruiken je directe concurrenten om deze doelgroep te bereiken, en zijn ze daarin effectief (omzetcijfers).

We hopen dat je een gestructureerd beeld hebt gekregen van de manier waarop je gaat ondernemen. Daarnaast hopen we ook dat je doelen stelt die uit te leggen zijn aan naasten en haalbaar zijn door middel van de SMART-methode! Voor financieel advies kunt u hier ook terecht. 

 

 

Geschreven door: Koppel Advies