Onderhoud aan kozijnen en hoe je het voorkomt

Home  /   Onderhoud aan kozijnen en hoe je het voorkomt

Steen is bij normale omstandigheden niet gevoelig voor het weer. Pas als je te kampen hebt met scheurvorming kan het gevaarlijk worden. Groningers kunnen er over meepraten, nu aardbevingen hun huizen stevige klappen toebrengen. Maar normaal gesproken ben je met steen, cement en beton redelijk zeker van je zaak. Dat geldt niet voor kozijnen. Je moet echt wel de vinger aan de pols houden bij het onderhoud van kozijnen om zich in dezelfde conditie te houden als dat ze waren. Hieronder enkele tips om het onderhoud zo effectief mogelijk uit te voeren én het te voorkomen.

 

Plan het onderhoud

Niet het leukste klusje, maar onderhoud is echt noodzakelijk. En aangezien het voor de meeste mensen niet hun hobby is, kun je het maar beter meteen doen. Een agenda kan daarbij goed helpen. Ga ervan uit dat je om de zoveel jaar onderhoud nodig hebt aan je kozijnen als ze van hout. Met deze kennis kun je het onderhoud voor de komende jaren ook alvast inplannen. In ieder geval voor de volgende keer kun je je online agenda erbij pakken en deze taak vast zetten in de toekomst. Met een interval van een paar jaar ben je ook de daaropvolgende keer direct op de hoogte van het noodzakelijke onderhoud.


Is onderhoud nodig, of wordt het ook repareren?

Onderhoud is tot daar aan toe, maar afhankelijk van hoe laks je bent geweest, kan het tijd zijn voor ingrijpender onderhoud. Misschien is het weer getrokken in randen en hoekjes en kan verf niet alles oplossen. Bedenk dat als het hout zachter is in de hoekjes of donkerder van kleur, je de verfkwast even bij je moet houden. Als je toch alleen verft, doe je het waarschijnlijk niet alleen voor niets. Je bedekt de rotte plek ook nog eens met verf, waardoor je niet meer ziet als het gewoon verder rot. Echt aanpakken is de enige optie. Schraap of snij de rotte plekken weg en kneed met kunsthout een nieuwe vorm in je kozijn. Na grondig drogen, kun je vervolgens de verf er alsnog op doen. Overweeg ook om eerst een primer te gebruiken, zodat de verf dubbel goed pakt en beschermt.

 

Ik wil niets.

Simpele opmerking, simpele reactie ook. Metkunststof kozijnen ben je overal van af en hoef je nooit meer te verven. Gewoon bestellen in je favoriete uitvoering en genieten maar. Al het houtgereedschap zal dankzij je kunststof kozijnen niet meer gebruikt hoeven worden. En ook de afspraak kan uit je agenda.