Wel of niet scheiden

Home  /   Wel of niet scheiden

Een echtscheiding heeft vergaande gevolgen op vele gebieden, daarom is het goed om na te gaan of je wel echt wilt gaan scheiden. Dat betekent niet dat je in een slecht huwelijk bij elkaar moet blijven vanwege de gevolgen, maar dat je wel een weloverwogen besluit moet nemen. Zo weet je namelijk of je daadwerkelijk wilt scheiden en de gevolgen accepteert. Om hier achter te komen, kun je jezelf een aantal vragen stellen. In onderstaande alinea’s geven we je een aantal voorbeelden van dergelijke vragen.

Heb je het huwelijksprobleem met je partner besproken?

Communicatie is een van de moeilijkste dingen, zo ook in een huwelijk. Daarom kan het zomaar zo zijn dat het voor je partner niet duidelijk is dat je een probleem in het huwelijk ervaart. Het is dan ook van groot belang om heel duidelijk en concreet je gevoelens en gedachten te uiten, zodat het voor beiden partijen helder is wat er aan de hand is en of er wat aan het probleem kan worden gedaan.

Wat waardeer je aan je partner?

Als je goed in kaart brengt waarom je eigenlijk met je partner getrouwd bent, dan kun je goed vaststellen hoe waardevol je partner voor je is. Als blijkt dat je op deze vraag eigenlijk niks kunt antwoorden en bij elkaar blijft omdat jullie tenslotte getrouwd zijn, dan kan dat reden zijn om een echtscheiding te overwegen. De toegevoegde waarde is er immers niet.

Heb je je best gedaan om je huwelijk te redden?

Dit is een belangrijke vraag, omdat je negatief uiten over een huwelijk niet zo moeilijk is, maar er hard voor werken een heel ander verhaal is. Wanneer je namelijk voor je gevoel alles hebt gedaan om een echtscheiding te voorkomen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk veel zelfverzekerder de knoop doorhakken om uit elkaar te gaan. Je hebt tenslotte alles op alles gezet maar het is blijkbaar dusdanig slecht met je huwelijk gesteld dat het niet meer te redden is.

Je hebt besloten om een echtscheiding aan te vragen, wat nu?

Zoals we in de inleiding al aangaven, komt er bij een echtscheiding enorm veel op je af. Van financiële consequenties tot afspraken die over de kinderen moeten worden gemaakt of zelfs de verkoop van je huis waar je al jarenlang in woont. In sommige gevallen eindigt een scheiding in de zogenoemde vechtscheiding, waarbij de partijen elkaar alleen nog maar via een echtscheidingsadvocaat te woord staan. Je kunt je voorstellen dat die situatie ongewenst is en het beter is als je er samen uitkomt.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geraakt over wat er allemaal bij een echtscheiding komt kijken? Lees dan ook zeker dit artikel: http://artikelplanner.nl/scheiden-wat-nu/.