Tourniquetexpress

Home  /   Tourniquetexpress

Sinds 2008 heeft Tourniquetexpress zich ontwikkeld naar een Europese marktleider in toegangsprocesbeheer voor industrie, bouw en maritieme en offshore projecten. Een procesgeoriënteerde werkwijze is de basis van alles wat we doen, de praktijk van onze opdrachtgevers het vertrekpunt voor al onze ideeën, innovaties en oplossingen.

MISSIE

Organisaties en mensen beter laten werken

Tourniquetexpress gelooft dat intelligente technologie organisaties en mensen beter en efficiënter laat werken. Technologie moet binnen die processen ontzorgen, ondersteunen en versnellen. Zo wordt tijd, energie en capaciteit besteed aan kernactiviteiten, in plaats van randzaken die niet bijdragen aan doelstellingen van de organisatie. Onze missie is het bedenken, creëren en doorontwikkelen van technologische oplossingen die daarin slagen.

Echte innovatie ontstaat organisch en in de praktijk. Tourniquetexpress staat midden in het primaire proces van haar opdrachtgevers: dat is de voedingsbodem voor onze oplossingen en de aanjager voor continue vernieuwing.

VISIE

De 5 pijlers van toegangsprocesbeheer

Toegangsprocesbeheer staat voor veel meer dan het woord alleen doet vermoeden: toegangsprocesbeheer creëert toegevoegde waarde die doorwerkt tot diep in de organisatie – en daarbuiten.
In de omgeving van onze klanten – industrie, bouw, maritiem en offshore – zijn compliance, schaalbaarheid, flexibiliteit en efficiency kritische factoren.

Drie maanden groot scheepsonderhoud door honderden technici van verschillende contractors en subcontractors en uiteenlopende nationaliteiten, met meerdere crew changes per dag? Een turnaround van een industrial site waarbij het aantal arbeiders maandenlang ruim verzesvoudigt van 400 naar 2500?

Het zijn situaties die voor ware infarcten in de organisatie kunnen zorgen – maar de schaalbare oplossingen van Tourniquetexpress leiden dergelijke toenames van bezoekers- en medewerkersbewegingen efficiënt in goede banen. Ook alle compliancy- en veiligheidsvraagstukken worden afgevangen met een minimum aan menselijke interventie.

Door een gestructureerde vastlegging en presentatie van data voorziet Tourniquetexpress zelfs in business intelligence oplossingen voor bedrijfsprocessen en vragen die traditionele toegangsbeheeroplossingen niet bieden. Zoals verregaande urenrapportages en -registratie gebaseerd op toegangsdata, van eigen medewerkers, maar ook van contractors en subcontractors. Daarmee is Tourniquetexpress niet alleen faciliterend, maar direct van toegevoegde waarde in termen van kostenbesparing en management informatie.

KERNWAARDEN

Waar staan we voor

Totale focus op onze klanten

Tourniquetexpress bestaat voor en dankzij haar klanten. Klanten die we fan willen maken, en met wie samen telkens een volgende stap willen zetten in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen.

Innovatie vanuit de praktijk

Innovatie is voor Tourniquetexpress niet iets wat in een ‘laboratorium’ gebeurt: het gebeurt in de praktijk, organisch en vanuit creativiteit en inventiviteit. Die manier van denken en werken zit in ons DNA.

Excellence is de standaard

Elke dag zet Tourniquetexpress zich in voor de constante kwaliteit die we onze klanten willen leveren. ‘Goed genoeg’ is niet goed genoeg: IQ-Pass streeft naar excellence en heeft dat een essentieel onderdeel gemaakt van haar processen en werkwijzen.

Persoonlijke groei stimuleert

Een onderneming is zo goed als haar medewerkers. Tourniquetexpress legt daarom een grote nadruk op persoonlijke ontwikkeling van haar mensen. Do what you do best, delegate the rest. Die focus betaalt zich uit in een team van professionals met de drive om zichzelf én de organisatie elke dag weer een stukje beter te maken.