De waarde van uw huis bepalen

Home  /   De waarde van uw huis bepalen

Wat is mijn huis waard? Die vraag stellen veel mensen zichzelf. De WOZ-waarde van de gemeente en het huurwaardeforfait kunnen u een indicatie geven van de waarde van uw huis. Maar hoe kunt u de vraagprijs vaststellen als u uw huis wilt verkopen?

Meespelende factoren bij huis verkopen

De waarde van uw huis is afhankelijk van een aantal factoren. De locatie en omgeving zijn voor kopers vaak aandachtspunten waar zij veel waarde aan hechten. Hierbij kunt u denken aan een goede bereikbaarheid, scholen voor kleine kinderen in de buurt, winkelcentra en openbaar vervoer. Voor de ene persoon kan het één juist positief en voor de andere persoon negatief zijn. Als mensen zich afvragen ‘wat is mijn huis waard?’, dan denken ze meestal aan de woning zelf. Je huis verkopen kan tegenwoordig ook zelf maar vaak is het toch verstandiger om een makelaar in te schakelen. Er wordt vergeten dat de waarde van een huis voor het grootste deel bepaald wordt door de locatie en omgevingsvoorzieningen. De oppervlakte en de inhoud van de woning is tevens van groot belang. U kunt bijvoorbeeld nagaan hoeveel er in de omgeving betaald wordt per vierkante meter. Ook het hebben van een voortuin of achtertuin zorgt voor meer waarde. Zorg er wel voor dat u de tuin netjes onderhoudt. Als uw huis op eigen grond staat is deze duurder dan een woning op pacht. Hier kunt u dus voordeel mee maken.