Kanban

Home  /   Kanban

Heeft u weleens van kanban gehoord? Kanban is een methodiek die is ontwikkeld door Taiichi Ohno, een medewerker van Toyota. Deze methodiek is gericht op het productieniveau. Door middel van kanban moet dit zo efficiënt mogelijk gebeuren. Kanban is speciaal ontwikkelt voor Lean Six Sigma. In dit artikel leest u meer informatie over kanban. Wij hopen dat u na dit artikel exact weet wat kanban allemaal inhoud en wat u er zoal mee kunt!

Wat is kanban eigenlijk?

Allereerst wordt kanban door diverse encyclopedieën ongeveer zo beschreven: 'Een concept dat onder andere gebruikt wordt in lean manufacturing en just-in-timeproducute. Kort samengevat is Kanban dus een systeem wat kan signaleren wanneer iets nodig is. Dit gebeurt bijvoorbeeld met kaartjes'. Wanneer we dit lezen is het nog een beetje vaag. Wij horen u denken: kaartjes? Wat bedoelen ze hiermee? Er zijn speciale borden ontwikkeld die inspelen op de methodiek van kanban. Hier zijn drie categorieën waar bijvoorbeeld blaadjes of kaartje opgeplakt kunnen worden. De drie categorieën zijn vaak: to do, doing en done. Door dit actief te gebruiken,  kan men makkelijk een goed beeld krijgen van de werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden. Daarnaast ook op de dingen waaraan gewerkt word en de zaken die al gedaan zijn. Dit kan motiverend werken! Kaban is dus een methodiek die speciaal is ontwikkelt voor het productieproces.

Lean Six Sigma

Lean Six Sigma is een methodiek, kanban is een onderdeel van deze methodiek. Lean Six Sigma omvangt eigenlijk alles wat te maken heeft met verbeteringen, verbeteringen die gunstig zijn voor een organisatie. Veel organisaties werken tegenwoordig met de methodieken van Lean Six Sigma, iets wat al vaak toonbaar betere resultaten heeft opgeleverd.  Overweegt u daarom eens om deze methodiek ook toe te passen op uw organisatie, wie weet verbeteren uw bedrijfsprestaties ook! Er is veel informatie te vinden over Lean Six Sigma methodieken, bekijk deze eens!